Érthető beszéd / Kiejtésmód

Brief summary of activity

Ez egy bemelegítő gyakorlat rádiós műsorvezetés előtt. Az elméleti tanfolyami részek elválasztására is használhatjuk szünetképpen.

Aim of the activity

A kiejtésmód javítása.

Expected Outcomes

Érthető beszéd. Jobb artikuláció.

Informations for Trainers

Length

15 perc

Materials

Példamondatok listája.

How the activity should take place

A részvevők a szájukban lévő izmokat arra fogják használni, hogy megtanulják helyesen kiejteni a szavakat. Különböző mondatokat választanak ki és azokat felmondják hangosan. Példák: „Jó reggelt, Önök XY-t hallják”. „Mit sütsz, kis szűcs? Tán sós húst sütsz, kis szűcs? " stb. Először gyakoroljunk be egy mondatot és utána mondjuk hangosan a következő módokon: 1. a nyelvünk a bal oldalon legyen és mozgassuk a fölső fogaink hátsó részéhez 2. a nyelvünk a jobb oldalon és mozgassuk a fölső fogaink hátsó részéhez 3. a nyelvünk a bal oldalon legyen és mozgassuk a alsó fogaink hátsó részéhez 4. a nyelvünk a jobb oldalon és mozgassuk a alsó fogaink hátsó részéhez 5. a nyelvünket helyezzük a szájpadláshoz, közel az elülső fogainkhoz 6. a nyelvünk álló helyzetben érjen hozzá a szájpadlásunkhoz 7. A nyelvünk visszahajlítva érje el a szájpadlásunk hátsó részét 8. a nyelvünket helyezzük az első fogaink és az ínyünk közé 9. toljuk előre a nyelvünket a korábbi különféle helyzetek után és mondjuk ki a mondatot újra hangosan. Tegyük fel a kérdést és válaszoljunk: érzünk különbséget a kiejtési módok között?

Recommended max. number of participants and trainees to trainers ratio

Maximum 12 részvevő

Variations

Esetleg rögzíthetjük a különböző mondatokat az eltérő kiejtési módok előtt és után.

Tips for Trainers

Használjunk nyelvtörőket ehhez a feladathoz.

Analysis and evaluation

A rögzített felvételek megmutatják a kiejtésbeli eltéréseket attól függően, hogy milyen helyzetben volt a nyelvünk a szájban.

Scheduling

Használjuk ezeket a gyakorlatokat bemelegítésnek a „Rádiós műsorvezetés” foglalkozás előtt. De elválasztó szünetnek is jó az elméleti oktatási részek között.
FavoriteLoadingAdd to my collected documents
image_pdfimage_print