Ötletroham hangokkal

Brief summary of activity

Ez a foglalkozás egyfajta ötletroham, aminek során összegyűjtjük a témákat egy rádióműsorhoz. A csoport különféle zajokat és hangokat hallgat meg, majd megbeszélik, melyik hang mire emlékezteti őket. Ez egy hang asszociációs gyakorlat.

Aim of the activity

A cél, olyan új ötletek felbukkanását segíteni, amelyekre a csoport nem gondolt korábban. Emellett ez jó módszer arra is, hogy a csoport odafigyeljen szokatlan hangokra is.

Expected Outcomes

Különféle témák széles skálája.

Informations for Trainers

experience and skills required

Semmilyen különös képesség nem kell hozzá.

infrastructure, setting, resources

Archivált hangokra lesz szükségünk. Lehetőleg nem túl tiszta hangokra. A gyakorlat sikeresebb, ha a hangok elég teret nyitnak az ötleteknek.

Length

10-20 perc

Materials

- Hangszórók a hangok meghallgatására. - Lapozó tábla vagy iskolai tábla. - Hang archívum

How the activity should take place

Valamennyi részvevő zajokat és hangokat hallgat meg, majd elmondják, hogy a hangok mire emlékeztetik őket. Az oktatók följegyeznek minden ötletet. Miután meghallgatták a hangokat, a csoport megbeszéli, mely témák lennének érdekesek egy rádióműsorhoz. Ezekből a témákból azután más ötletek is előjöhetnek.

Recommended max. number of participants and trainees to trainers ratio

maximum 10 fő

Risk and possible adaptation

Figyelem! Nem az a cél, hogy kitaláljuk, milyen hangokat hallottunk. Ez a gyakorlat egy asszociációs tevékenység, ami újabb ötletek kitalálására ösztönöz bennünket. Egyfajta ötletroham.

Variations

Mindenki külön egyénenként leírja az ötleteit.

Tips for Trainers

A hangok kiválasztása nagyon fontos. A weboldalunkon van egy példa. Egy művészi hangfelvételt is használhatunk. A hangok ne legyenek teljesen tiszták. A részvevők részéről semmilyen különös képesség nem kell hozzá. Valamennyi célcsoport esetében alkalmazható. Lejátszhatunk rövidebb vagy hosszabb hangfelvétel-töredékeket. A hossza attól függ, mennyire tud a csoport figyelni. Bármikor megszakíthatjuk a hangok lejátszását, ha már elég ötlet van a birtokunkban.

Analysis and evaluation

Az összegyűjtött ötletek megbeszélése. A megbeszélés során még újabb ötletek merülhetnek fel.
FavoriteLoadingAdd to my collected documents
image_pdfimage_print