Rádiós stábok

Brief summary of activity

E tanfolyami anyag keretében a részvevők megismerkednek a különféle szerepekkel egy rádiós stábon belül és azzal, hogy milyen eltérő szempontok vannak egy rádiós műsor elkészítése során.

Aim of the activity

A tevékenység során a részvevők megtalálják majd szerepüket egy rádiós gyártási csapatban, miután választanak az alábbi szerepek közül: Producer - Felelős a rádiós műsor legyártásának koordinálásáért és a műsor adásba kerüléséért, amiben segíti a kutatás és előkészítés. Műsorvezető - Őt is segíti a kutatás és előkészítés. A műsor valamennyi részével tisztában kell lennie. Felelős az adásmenet megírásáért, a műsor levezetéséért, meghatározza a műsor hangvételét, stílusát. Hangtechnikus - Felelős a készítendő műsor technikai részeiért, ideértve a technikai pult használatát, a felvételek felügyeletét, a mikrofonok és felvételi szintek szükség szerinti beállítását. Kutató/Előkészítő - Ötletekkel szolgál a műsorhoz, interjúalanyokat keres, témák, tartalmak után néz. Olykor előre felvett műsorbetéteket, extra adáselemeket készít a műsorhoz.

Expected Outcomes

A részvevők tisztában lesznek a rádiós műsorok elkészítéséhez kapcsolódó különféle feladatokkal, szerepekkel valamint a gyártás menetével, a feladatok ütemezésével és a stábon belüli döntési folyamatokkal. Értik majd a tervezés és a műsorértekezletek fontosságát. Fel tudják vázolni a főbb elveket a műsor megtervezéséhez. És meg tudják majd tervezni a saját projektjük során a műsorukat.

Informations for Trainers

experience and skills required

Az oktatónak ismernie kell a rádiós műsorkészítéssel kapcsolatos munkaköröket és feladatokat.

infrastructure, setting, resources

A diákok létszámától és az oktató terem méretétől függően kettő vagy több gyártási csapatot alakítsunk, mert szükség lesz térre a műsorok tartalmát és a feladatokat megbeszélni.

Length

60 perc.

How the activity should take place

1. Rész: Gyártási csapatok, stábok alakítása. Az oktató megkéri a részvevőket, hogy alakítsanak 4 fős csoportokat. A diákok műsorok szerint projektcsoportokat alkotnak. Mindegyik stáb tagjainak feladatokat oszt ki. Ha mindegyik csoport csak 3 főből áll, akkor a producer és a kutató előkészítő feladatokat ugyanaz a tag végzi. 2. Rész: Gyártási értekezlet. Ha van rá lehetőség, érdemes ezen a ponton bevonni a rádióállomás egyik tapasztalt tagját a gyártási stábba, aki röviden elmondja a diákoknak, hogy az ő gyártási stábja miként működik és hogyan állítják össze műsoraikat. Ezután az oktató megkéri a diákokat, csatlakozzanak a stábjukhoz. Mindegyik gyártási csapat tart egy stábértekezletet a műsorukról. A műsorkészítés során a stábok munkájukban a Gyártási Értekezlet Napirendjének szerkezetéhez igazodnak. (Lásd gyártási értekezlet - Tájékoztató Lap). Mindegyik stáb egyenként végigmegy a napirenden önállóan vagy az oktató útmutatásait követve, s ez határozza meg, mennyi idő szükséges nekik egy-egy napirendi ponthoz. A stábok tagjainak szem előtt kell tartaniuk a saját feladatukat - pl. a producer elnökölhet a stáb értekezleten. Mindegyik stábnak fel kell vázolnia a gyártási tervét: A műsor címe. A műsor formája. Műsorelemek.

Recommended max. number of participants and trainees to trainers ratio

10 fő (látássérültek és tanulási nehézséggel küzdők esetén egy oktatóra 4 diákot számoljunk).

Variations

A látássérült és vak részvevőknek a tájékoztató lapokat e-mailben előre meg kell küldeni. A tanfolyamvezetőt meg lehet kérni, hogy a szerkesztői értekezleten jegyzeteket készítsen a tanulási nehézségekkel küzdő diákok számára.

Tips for Trainers

Osszuk ki a tájékoztató lapokat a gyártási értekezleten (papíron vagy e-mail formában). Ha a tanuló csoport látássérültekből áll, akkor érdemes az értekezlet előtt e-mail-ben elküldeni azokat, hogy a megbeszélésen kéznél legyen. Ha a csoportban tanulási nehézséggel küzdő tagok is vannak, a tanfolyamvezetőnek kell végigmenni velük a kérdéseken és lejegyezni a válaszaikat. Bátorítsuk a csoportot, hogy javasoljanak lehetséges interjúalanyokat a témájukban, ha nem jut eszükbe konkrét személy.

Analysis and evaluation

Fel tudják a részvevők sorolni a különböző feladatot elvégző stábtagok nevét a gyártási csapatból? Megértették, mi a feladata a megnevezett stábtagoknak? Ha ez egy „valódi rádiós helyzet”, akkor meg tudták csinálni a műsorukat az elképzelt terv szerint?

Scheduling

A „Kutatás, előkészítés” foglalkozás után, a „Műsorelemek foglalkozásnál és a „Műsorfajták” modulnál illetve a „Média és jogi szabályozás” fejezeteknél.
FavoriteLoadingAdd to my collected documents
image_pdfimage_print